SEPTEMBER 2022

SOCIALE COHESIE: NIEUWE COÖRDINATOR EN IMPULS-PROJECTOPROEP

Een nieuwe coördinator lokale sociale cohesie is net aangenomen bij het gemeentebestuur van Ukkel!

Mevrouw Boukezoula heeft meer dan tien jaar ervaring in het hoger onderwijs en vijf jaar in het maatschappelijk werk. Zij is ook opgeleid in bemiddeling, interculturaliteit en mentaal beheer. Zij trad op 22 augustus 2022 in dienst bij de gemeente Ukkel en is belast met de lokale coördinatie van de sociale cohesie. Zij is coördinator van verschillende projecten op het gebied van sociale vraagstukken zoals schoolbezoek, jeugd, gelijke kansen, samenleven, toegang tot onderwijs en cultuur, die centraal staan in haar inzet voor de burgers.

En omdat goed nieuws nooit alleen komt, is er een Impuls-projectoproep:

  • Bent u een vzw (Franstalige monogemeenschap) overeenkomstig de wet van 27 juli 1921?
  • Uw hoofdkantoor bevindt zich in het Brusselse Gewest en u verricht er hoofdzakelijk uw activiteiten?

Dan is de projectoproep Impuls 2023 van de Sociale Cohesie (COCOF) iets voor u!

U kunt een bedrag aanvragen van maximaal 20.000 euro per jaar per non-profitorganisatie. De subsidie kan exploitatie- en personeelskosten financieren.

Voor meer informatie over de oproep tot het indienen van projecten en de voorwaarden: https://ccf.brussels/appel-a-projets-impulsion-2023/  

Aarzel niet om contact op te nemen met Inès Boukezoula: iboukezoula@ukkel.brussels of 02 605 12 15.

SOCIALE COÖRDINATIE EVALUATIE

Voor de Sociale Coördinatie staat de kwaliteit van het geleverde werk voorop. Daarom zouden wij graag jullie mening vernemen over de manier waarop de coördinatie zich het afgelopen jaar heeft ontwikkeld, welke verbeteringen kunnen worden aangebracht, welke acties versterkt moeten worden of welke praktische modaliteiten jullie willen veranderd zien.

Deze vragenlijst neemt maar enkele minuten in beslag en helpt ons ten zeerste om onze acties te verbeteren!

WEEK VAN DE MANTELZORGERS VAN 3 TOT 9 OKTOBER

Elk jaar organiseren vzw Mantelzorgers en vzw Mantelzorgers Brussel een week  om de mantelzorgers in de bloemetjes te zetten, mensen die regelmatig hulp verlenen aan een naaste die zijn of haar zelfstandigheid verliest, met als doel sensibiliseren over mantelzorg.

Elk jaar vinden tussen de 50 en 100 activiteiten plaats, in Brussel en in Wallonië, die tussen de 35 en 75 partners mobiliseren.

De volledige lijst van de activiteiten is hier terug te vinden: https://www.semaineaidantsproches.be/

In Ukkel vinden er verschillende activiteiten plaats:

  • 04 oktober: Studiedag „Hoe kan de plaatselijke overheid mantelzorgers ondersteunen?“ in de zaal Boetendael https://www.aidantsproches.brussels/rencontre/journee-detude-04-octobre-2022/
  • 04 oktober: Ontmoeting in het Medisch Centrum van Ukkel https://www.semaineaidantsproches.be/event/rencontre-a-la-maison-medicale-duccle-centre/
  • 06 oktober: Op initiatief van de heer Lambert-Limbosch wordt in het Administratief Centrum, Stallestraat 77 (ontvangsthal) een informatiestand gehouden waar het publiek informatie kan krijgen over de activiteiten die door de vzw Mantelzorgers en Samana worden georganiseerd, alsook over het statuut van de mantelzorger. Op dezelfde dag, eveneens in het Administratief Centrum (zaal Verrewinkelbeek, 5e verdieping), houden dezelfde verenigingen, in samenwerking met het lokaal dienstencentrum Lotus, een nieuwe editie van het ukkelse Caregiver Café. Dit is al meerdere malen georganiseerd en is een moment van dialoog tussen mantelzorgers waarbij zij andere mensen kunnen ontmoeten die dagelijks met dezelfde situaties te maken hebben.

Informatie over de stand en het Caregiver Café, alsook over de Studiedag: bij de Caregiver Association info@aidantsproches.brussels of 02/474.02.55.

BRULOCALIS: KALENDER VAN DE PROJECTOPROEPEN

Brulocalis, de Vereniging van de Stad en de Gemeenten van het Brussels Gewest (VSGB), update regelmatig haar databank met projectoproepen. Je vindt hier de kalender met de projectoproepen die door verschillende instanties worden gelanceerd, de indieningsdata, een fiche met de toekenningsvoorwaarden, de begunstigden van de projectoproep (VZW, feitelijke verenigingen, gemeente, OCMW…. ) en de aanvraagprocedure.

https://brulocalis.brussels/nl/subsidies

ONTDEK “FEED THE CULTURE”

Feed the culture is een burgerplatform voor voedselverdeling die uitsluitend bestemd is  voor de Brusselse culturele, creatieve en evenementensector. FTC is ontstaan tijdens de COVID-crisis in mei 2020 en organiseert elke week een gratis sociale voedingswinkel die bestaat uit 98% onverkochte voedingswaren. De actie wordt geleid door beroepskrachten uit de cultuursector voor andere beroepskrachten uit de cultuursector.

Voor wie? Je bent een beroepskracht uit de cultuursector in de volgende domeinen: podiumkunsten/ mode en design/ visuele en grafische kunsten/ boeken en uitgeverijen/ erfgoed en architectuur/ kunst en ambachten/ audiovisueel/ archieven en bibliotheken/ evenementen/ beeldende kunst/ culturele locaties en evenementen.

Wanneer? elke zaterdag tussen 12u en 13u30

Waar? Chassart-site, Van Volxemlaan 400, 1190 Vorst

Hoe? Inschrijvingen gebeuren elke week van maandag 8 uur tot dinsdag 22 uur voor de volgende zaterdag, via het online formulier op de website onder het tabblad “sociale kruidenier” www.feedtheculture.org.

Bewijs? Bij het eerste bezoek vraagt FTC je om een papieren bewijs van je beroepsactiviteit mee te brengen: laatste contract, kunstenaarsvisum,… of studentenkaart in het artistieke domein. Er wordt dan een persoonlijke begunstigdenkaart gegeven, die bij elke verdeling moet worden getoond.

Contact: feedtheculture@bruxxel.org